3D-printen is een snelgroeiende technologie die steeds meer wordt gebruikt in de productie- en ontwerpindustrie. Een van de meest populaire materialen voor 3D-printen is PLA, een bio-afbreekbare kunststof. In dit artikel zullen we uitleggen hoe 3D-printen met PLA-filament werkt.

Voorbereiden 3D-model

Voordat u kunt beginnen met 3D-printen, moet u een 3D-model hebben. Dit kan worden gemaakt met een 3D-ontwerpsoftware, zoals Tinkercad, Blender of AutoCAD. Het 3D-model moet vervolgens worden geëxporteerd naar een bestand dat door de 3D-printer kan worden gelezen, zoals .stl of .obj. Deze modellen kunnen worden geüpload in onze configurator. Als u zelf geen model kunt ontwerpen kunnen wij dat voor u doen, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

U kunt ook modellen die u op het internet heeft gevonden gebruiken, zoals bijvoorbeeld:

Het installeren van het PLA-filament

Voor het printen met PLA moet het filament in de 3D-printer worden geïnstalleerd. Dit doen wij door het einde van het filament in de inlaatspoel van de printer te plaatsen en het filament vervolgens via een drive gear in de printkop te voeren.

Het instellen van de 3D-printer

Voor het printen wordt de printer gekalibreerd en verder afgesteld, waaronder het aanpassen van de bedtemperatuur, de print snelheid en de laagdikte. Het is belangrijk om de juiste instellingen te kiezen om een hoogwaardig resultaat te garanderen. 

Het starten van de print

Nadat de printer is ingesteld,worden de modellen naar de printer gestuurd. De printer zal vervolgens het filament verhitten en uit de printkop spuiten, laag voor laag, om het 3D-model te creëren.

Het afmaken van de print

Wanneer de print klaar is, verwijderen wij het model van de printplaat. Dit doen wij door de plaat rustig te verwarmen zodat de print vanzelf loslaat. Waarna wij de print inpakken en verzenden.

In conclusie, 3D-printen met PLA-filament is een gemakkelijke en toegankelijke manier om 3D-objecten te creëren. Of u nu een ervaren ontwerper bent of een hobbyist, PLA is een geweldig materiaal om mee te 3D-printen. Als u meer wilt weten over hoe u kunt beginnen met 3D-printen, neem dan contact met ons op!