Hoewel ABS en PETG filamenten behoorlijk verschillen, vergelijken veel mensen ze toch vaak omdat ze beide veel gebruikt worden in 3D-printen. Deze vergelijking helpt mensen bij het kiezen tussen deze twee soorten plastic, door te kijken naar wat ze nodig hebben qua sterkte, hoe het eruit ziet, en hoe makkelijk het is om mee te werken.

Het verwerken van ABS en PETG filament

Bij het verwerken van ABS en PETG filament in 3D-printen, speelt gezondheidsveiligheid en printinstelling een cruciale rol. ABS staat bekend om het vrijgeven van potentieel schadelijke dampen, waardoor het gebruik van filters of afzuigsystemen noodzakelijk is. PETG, daarentegen, vereist zorgvuldigere aanpassingen voor een succesvolle print, maar brengt minder gezondheidsrisico’s met zich mee. De keuze tussen deze materialen hangt af van de gewenste afwerking, kosten, en veiligheidsoverwegingen.

Bij het werken met ABS en PETG is het ook belangrijk om rekening te houden met de thermische eigenschappen van beide materialen. ABS krimpt bijvoorbeeld meer bij afkoeling, wat tot kromtrekken kan leiden, terwijl PETG een lagere krimp heeft en daardoor minder gevoelig is voor vervormingen. Dit aspect benadrukt het belang van een verwarmd printbed voor ABS om hechtingsproblemen te minimaliseren, terwijl PETG flexibeler is qua printomstandigheden. Elk materiaal vereist dus een specifieke benadering om optimale resultaten te bereiken.

Het verschil tussen ABS en PETG filament

ABS en PETG filamenten verschillen duidelijk in uiterlijk. ABS heeft de neiging om een matte afwerking te bieden, wat het ideaal maakt voor projecten die een subtiele look vereisen. PETG daarentegen staat bekend om zijn glanzende afwerking, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor objecten die moeten opvallen of licht reflecteren. Bovendien biedt PETG de mogelijkheid voor transparantie, waardoor het geschikt is voor projecten waarbij doorzichtigheid gewenst is.

De esthetische verschillen tussen ABS en PETG gaan verder dan alleen de afwerking. ABS kan na het printen bewerkt worden voor een gladdere afwerking, door technieken zoals aceton damp polijsten, waardoor het een veelzijdig materiaal is voor post-processing. PETG, bekend om zijn glans en mogelijkheid tot transparantie, biedt een visuele helderheid die moeilijk te bereiken is met ABS. Dit maakt PETG uitermate geschikt voor toepassingen waarbij de visuele kwaliteit voorop staat, zoals bij lichtdoorlatende of esthetisch aantrekkelijke objecten.

Conclusie verschillen ABS en PETG filament

ABS en PETG bieden beide unieke eigenschappen voor 3D-printen, met verschillen in verwerkingstemperaturen, gezondheidsrisico’s, en esthetiek. ABS vereist hogere temperaturen en zorgvuldige omgevingscontrole om vervorming te voorkomen, maar stelt gebruikers bloot aan potentieel schadelijke dampen. PETG is gebruiksvriendelijker met lagere printtemperaturen, minimale gezondheidsrisico’s, en biedt een glanzende afwerking met de optie voor transparantie. De keuze tussen de twee hangt af van de specifieke behoeften van het project, met overwegingen voor afwerking, veiligheid, en kosten.

 

Trust Score Box

Klanten

4.000+

Prints

25.000+

★★★★★
TrustScore 4.6

100+ reviews

Bestel 3D-geprinte Onderdelen Online

Ontdek de 3D-printservice van Nederland voor bedrijven en particulieren. Begin vandaag nog met printen!

start met printen
[]